Úrady práce v Prešove a Bardejove evidujú záujem o príspevok na SZČ

18.04.2010 Prešov

Prešov/Bardejov 18. apríla (TASR) – Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove, pod ktorý spadá aj okres Sabinov, registruje pomerne veľký záujem evidovaných uchádzačov o zamestnanie, ktorí žiadajú o ...
Podľa riaditeľky Odboru služieb zamestnanosti prešovského ÚPSVaR Márie Ščepitovej ide o najviac využívaný nástroj v rámci aktívnych opatrení trhu práce.
\"V priebehu minulého roka prešlo procesom posudzovania spolu 453 žiadostí o príspevok na rozbehnutie SZČ, z ktorých bolo 433 schválených. Na vytvorenie nových pracovných miest v tejto oblasti sme poskytli sumu 1,63 milióna eur, \" spresnila Ščepitová. Doplnila, že od začiatku tohto roka úrad práce uzatvoril už 333 dohôd na vykonávanie tejto činnosti.
Podľa Ščepitovej ďalším z opatrení, ktoré by malo zlepšiť možnosti nezamestnaných uplatniť sa na pracovnom trhu, sú rekvalifikačné kurzy. Najväčší záujem je o vzdelávanie v oblasti obchodu, služieb, manažmentu a podnikania, účtovníctva a robotnícke profesie ako zvárač a murár.
\"Z celkového počtu 497 ľudí zaradených do vzdelávania a prípravy pre trh práce v minulom roku sa ku koncu marca 2010 zamestnalo 327 uchádzačov, čo predstavuje takmer 66-% úspešnosť, \" uviedla Ščepitová. Dodala, že najviac bolo tých, ktorí absolvovali vzdelávanie v kategórii manažment a podnikanie. Viacerí z nich po ukončení kurzov začali vykonávať SZČ.
V okresoch Prešov a Sabinov bolo ku koncu februára tohto roka evidovaných 18.763 uchádzačov o zamestnanie. Evidovaná miera nezamestnanosti v okrese Prešov dosiahla hodnotu 16,14 % a v okrese Sabinov 25,10 %. Zamestnávatelia k poslednému dňu vedenej evidencie nahlásili na úrad len 36 voľných pracovných miest.
Záujem o získanie príspevku na začatie SZČ potvrdila TASR Marcela Čechová, hovorkyňa ÚPSVaR v Bardejove, v pôsobnosti ktorého je aj okres Svidník.
\"V roku 2009 sme podporili 842 pracovných miest v oboch okresoch s rozpočtom viac ako 3,13 milióna eur. Dohoda o poskytnutí príspevku zaväzuje zachovať vytvorené pracovné miesto najmenej 24 mesiacov, \" dodala Čechová.
Úrad práce má pozitívne skúsenosti aj so zamestnávaním sa absolventov rekvalifikačných kurzov. Najvyšší záujem je o kurzy pre začínajúcich podnikateľov, opatrovateľky so základmi cudzieho jazyka, ktorý je certifikovaný aj v krajinách EÚ, počítačové kurzy, účtovníctvo, v kategórii manuálnych profesií je to predovšetkým zváračský kurz.
\"Priemerná úspešnosť uplatnenia absolventov tohto vzdelávania na trhu práce dosiahla v roku 2009 úroveň 66 %, \" konštatovala Čechová.
Disponibilná miera evidovanej nezamestnanosti ku koncu februára v okrese Bardejov predstavovala 21,53 % a v okrese Svidník 20,69 %. V evidencii viedli vyše 11.600 uchádzačov o zamestnanie.
 

Vyberte región